Password

Tips voor een sterk wachtwoord

4/8/2022
Security

Tips voor een sterk wachtwoord

Hoe bescherm jij jouw online accounts? Uit onderzoek van Carnegie Mellon University is gebleken dat maar liefst 8 op de 10 thuis-of flexwerkers hun wachtwoord opnieuw gebruiken na een data lek. Een goed wachtwoord kiezen en het onthouden is niet eenvoudig, helemaal niet wanneer je verschillende wachtwoorden voor je werkcomputer, je privé laptop en de iPad moet verzinnen. Daarom geven we je graag wat tips om jouw online accounts te beschermen met sterke wachtwoorden.

Waar moet een wachtwoord aan voldoen?

1. Minimaal 8 tekens
    Hoe meer tekens hoe beter en cijfers en leestekens maken het wachtwoord sterker.
  2. Geen algemene informatie
    Verwerk geen geboortedata, namen, favoriete voetbalclubs of andere algemene informatie in je wachtwoord. Het hoeft alleen voor jou logisch te zijn.
  3. Gebruik een wachtwoordzin
    Een lange zin is lastiger te raden of te onthouden voor iemand anders. Een wachtwoordzin in combinatie met cijfers en symbolen maken voor een sterk wachtwoord.
  4. Unieke wachtwoorden voor verschillende accounts
    Ieder account is veiliger wanneer deze een eigen wachtwoord krijgt. Zo vermijd je de kans dat verschillende accounts tegelijk gekraakt worden.

Multi-factor authenticatie

Met multi-factor authenticatie combineer je het gebruik vaneen wachtwoord met bijvoorbeeld de gezichtsherkenning van je laptop, of een sms-verificatie. Zo weet je zeker dat alleen jij toegang hebt tot je gegevens.

Password manager

Om er voor te zorgen dat je al je wachtwoorden kan onthouden en super snel en veilig toegang hebt tot je wachtwoord kan je gebruik maken vaneen password manager zoals LastPass. In Lastpass worden al je wachtwoorden encrypted opgeslagen en automatisch ingevuld. Voor elk account gegenereerd LastPass een wachtwoord dat niet te raden valt, en jij hoeft deze niet te onthouden!

Gelekt wachtwoord?

Om er zeker van te zijn dat jouw gegevens veilig zijn, monitoren wij geautomatiseerd de e-mailadressen van onze klanten. Als deze voorbij komt in een de database, nemen wij contact met je op. Zo weet je zeker dat er altijd voor jouw online veiligheid gezorgd wordt.

Benieuwd of je privé e-mailadres gevoelig is voor een data lek? Dit kan je zelf checken via HaveI Been Pwned.

ICT Security verbeteren?

Wil je de ICT Security van binnen jouw MKB bedrijf verbeteren? Wij geven je graag advies!