Back-up methoden

Back-up methoden

DATUM
5/3/2022
CATEGORIE
Security

Ieder jaar crashen er meer dan 60.000.000 computers en maar liefst 200,000 smartphones raken kwijt of worden gestolen. Dataverlies komt vaker voor dan je denkt. Om te voorkomen dat je bestanden, zakelijk of privé voor altijd verloren gaan, is maken van back-ups erg belangrijk.

Wat is een back-up

Een back-up is een kopie van jouw bestanden zoals foto’s, video’s, belangrijke documenten en e-mails. Deze kopie wordt op een externe locatie bewaard zodat je altijd toegang hebt tot jouw documenten, ook wanneer je computer crasht, wordt gehackt of wanneer je deze verliest.

Maar liefst 21% van de mensen die bestanden digitaal opslaat, heeft nog nooit een back-up gemaakt, en dat terwijl we vaak zelf de oorzaak zijn van dataverlies. Uit onderzoek van Ponemon Institute blijkt dat 29% van alle zaken van dataverlies per ongeluk gebeurt. Denk aan het afsluiten van een document zonder deze op te slaan. Dit is gemakkelijk te voorkomen met de automatische back-up opties die de meeste systemen aanbieden.

Back-up methodes

Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken. De eerste keer dat je een back-up uitvoert neemt dit wat tijd in beslag. Na de eerste back-up kun je automatische back-ups installeren. Alleen nieuwe of aangepaste bestanden worden dan toegevoegd aan de back-up.

Online back-up via de Cloud

Documenten en foto’s in de Cloud staan niet alleen op je eigen computer. Ze staan ook op de computers van een Cloud-bedrijf zoals iCloud of Dropbox. Zo zijn ze altijd bereikbaar via internet, op welke computer je ook werkt.

Backupvergelijker.nl heeft alle kosten van Cloud en opslag voor je op een rijtje (of eerder, in een tabel) gezet. Vergelijk de verschillende opties en bekijk welke het beste bij jou past.

Externe harde schijf

Een externe harde schijf is een goede manier om kopieën van belangrijke data te bewaren. Zet de schijf naast je computer tijdens een back-up en berg de schijf tussentijds ergens veilig op. Voor de back-up voorgevoelige informatie kan het nodig zijn dat je de schijf meeneemt wanneer je het kantoor verlaat. Een 2,5-inch draagbare harde schijf kun je gemakkelijk meenemen. Een draagbare hard schijf heeft geen aparte voeding nodig. Via de usb-kabel haalt deze stroom uit de computer.

Back-up via NAS

Een back-up maken via een NAS (Network Attached Storage) is voornamelijk voor kleine bedrijven een slimme en veilige manier voor een back-up. Door deze harde schijf aan te sluiten op het netwerk kan iedereen in dat netwerk hierop bestanden opslaan en bekijken. Hiermee kun je ook automatisch een back-up maken van meerdere computers op één harde schijf. Een ander voordeel van een netwerkschijf is toegang tot de opslag zodra je met je netwerk bent verbonden.

Automatische back-ups

Om er voor te zorgen dat je altijd de meest recente back-up tot je beschikking hebt, kun je er voor kiezen om automatische back-ups uit te laten voeren door jouw besturingssysteem. Je kunt bij de meeste systemen een tijd instellen voor het uitvoeren van de back-ups. Wanneer je deze buitenkantooruren uitvoert merk je er niets van, maar heb je wel altijd de laatste versies van jouw documenten tot je beschikking.

Het maken van back-ups kan veel extra werk voorkomen wanneer er onverhoopt iets misgaat. Maak dus vandaag nog een back-up van al jouw bestanden. Heb je vragen over het automatisch instellen van back-ups? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Lees ook

Microsoft 365
7/21/2023
Wat is Viva Goals?

In deze blog lees je over goal-tracking in Microsoft Teams met Viva Goals.

Slimmer werken
6/27/2023
Het optimaliseren van Bedrijfsprestaties met Power BI

In deze blog zullen we ontdekken hoe Power BI-dashboards kunnen bijdragen aan het creëren van overzichtelijke doelen.

Slimmer werken
6/22/2023
Efficiënt werken met Microsoft OneNote

In dit artikel lichten we toe wat One Note is en hoe je deze applicatie kunt inzetten om productiever te werken.