Encryptie van data

Encryptie van data

DATUM
9/8/2022
CATEGORIE
Security

Wanneer je een nieuw gesprek start in WhatsApp krijg je de melding dat jouw berichten end-to-end encryped zijn. Maar wat houdt dit in en hoe kun je het gebruiken om jezelf te beschermen tegen cyberdreigingen?

Versleutelen van data

Wat is encryptie? Encryptie is een ander woord voor versleutelen. Encryptie codeert data waardoor dit onleesbaar wordt voor iedereen zonder sleutel. Encryptie werkt als het ware als een een kluis. Een algoritme codeert de data, wat wanneer nodig ook de encryptie weer kan ontsleutelen. Veel bedrijven verwerken en slaan informatie digitaal op. Bijvoorbeeld op een server, computer of telefoon. Maar ook andere opslagplekken die met het internet verbonden zijn, zoals de Cloud of mail. Je wilt natuurlijk dat deze informatie alleen toegankelijk is voor wie jij het bedoeld hebt. Daar kan encryptie een uitkomst zijn. De encryptie van digitale informatie is een veelgebruikte methode om er voor te zorgen dat gevoelige informatie niet ingezien of aangepast kan worden door onbevoegde.

Het gebruik van encryptie wordt veel gebruikt bij betalings- of webverkeer. Maar ook voor (bedrijfs) informatie kan encryptie een slimme zet zijn. Wanneer kwaadwillende bij jouw informatie kan, kan deze worden aangepast zonder dat je het zelf doorhebt. Dit kan gebruikt worden om de ontvanger te misleiden. Wanneer je informatie encrypt is, zorg je er voor dat de integriteit van berichten en bestanden behouden blijft.

Soorten encryptie

Symmetrische encryptie

Bij symmetrische encryptie hebben de verzender en ontvanger dezelfde sleutel om de encrypted data te ontsleutelen. Het voordeel van symmetrische encryptie is dat dit snel is. Het nadeel hiervan is dat als de ontvanger de sleutel nog niet heeft, deze ook nog verzonden moet worden. Internetcriminelen kunnen hier op inspelen door de sleutel te onderscheppen en alsnog tot de data komen. Symmetrische encryptie is geschikt voor kleine, gesloten netwerken. Wanneer je symmetrische encryptie in een gesloten netwerk gebruikt is de kans klein dat de sleutel onderschept wordt omdat niet iedereen toegang heeft tot jouw netwerk.

Asymmetrische encryptie

End-to-end is een asymmetrische versleuteling van data. Dit houdt in dat alleen jij en degene met wie je communiceert de appjes kunnen lezen. Bij asymmetrische encryptie zijn er twee sleutels; een privésleutel en een openbare sleutel. De openbare sleutel wordt gebruikt om de data te versleutelen. De privésleutel wordt gebruikt om de data te openen. Jij als verzender hebt dus een andere sleutel dan de ontvanger. Dit maakt asymmetrische encryptie iets langzamer maar wel een veiligere optie ten opzichte van symmetrische encryptie.

Encryptie op WhatsApp checken?

Wil je zeker weten dat jouw berichten in WhatsApp goed encrypt zijn? Dit kun je gemakkelijk controleren.

  1. Open een chat met een persoon waarvan je de encryptie wil controleren,
  2. Klik op de naam van de persoon bovenaan de chat ,
  3. Scroll naar beneden naar het hangslotje “Versleuteling” .

Wanneer je hier op klikt verschijnt er een QR-code die de persoon van de chat kan scannen. Zelf kun je deze code ook scannen door rechtsonder op Code Scannen te klikken. Wanneer jullie berichten en oproepen end-to-end encrypted zijn, verschijnt er een groen vinkje op het scherm van de persoon die de code heeft gescand. Is de persoon niet in de buurt? Dan kun je ook de 60-cijferige code vergelijken.

Lees ook

Slimmer werken
6/1/2023
Tips voor het effectief beheren van je mailbox met Outlook

In dit artikel vertellen we je hoe je jouw Outlook inbox geordend kan houden.

Slimmer werken
5/23/2023
Azure Virtual Desktop vs. Microsoft Virtual Desktop

In dit artikel lichten we het verschil toe tussen Azure Virtual Desktop en Microsoft Virtual Desktop.

Security
5/16/2023
Veilig thuiswerken

Hier zijn enkele tips om jezelf te beschermen en veilig te werken tijdens het remote werken.