Het belang van sterk wachtwoordbeheer voor de beveiliging van je online accounts

Het belang van sterk wachtwoordbeheer voor de beveiliging van je online accounts

DATUM
1/10/2023
CATEGORIE
Security

Met het toenemende gebruik van internet voor zakelijke en persoonlijke zaken is de beveiliging van onze online-accounts van groot belang. Dus laten we dit nieuwe jaar goed beginnen en het hebben over sterke wachtwoorden voor je online accounts.

Een van de meest fundamentele aspecten van online beveiliging is het gebruik van sterk wachtwoordbeheer. In dit artikel zullen we bespreken hoe je een sterk wachtwoord kunt verzinnen, hoe je jouw wachtwoorden kunt beheren en de beste manieren om je online accounts te beveiligen.

Eisen van een sterk wachtwoord

Laten we beginnen met het verzinnen van een sterk wachtwoord. Een sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Het moet minstens 8 tekens lang zijn en mag geen persoonlijke informatie bevatten zoals je naam of geboortedatum. Een goede manier om een sterk wachtwoord te verzinnen is door een zin te gebruiken die je makkelijk kunt onthouden en dan de eerste letter van elk woord te gebruiken en speciale tekens of cijfers toe te voegen. Bijvoorbeeld: !k{ust@een$oep!. Maar, hoe langer een wachtwoord, hoe moeilijker het is om te kraken.Op de site De wachtwoordkraaktest (veiliginternetten.nl) kun je checken hoelang het een hacker kost om jouw wachtwoord te kraken.  

Unieke wachtwoorden

Gebruik unieke wachtwoorden voor elk account. Hierdoor kan een hacker niet gebruik maken van een gekraakt wachtwoord van een ander account om toegang te krijgen tot uw accounts. Om al deze unieke wachtwoorden niet te vergeten, kun je gebruik maken van een wachtwoord manager zoals 1password of Dashlane. Deze zullen je wachtwoorden veilig opslaan en automatisch invullen waardoor je nooit meer hoeft te onthouden welk wachtwoord bij welk account hoort. Controleer regelmatig of je wachtwoorden in een data leak of hack zijn opgedoken door gebruik te maken van een dienst zoals "have i been pwned" . Have I Been Pwned.

Tip: Zet aan het begin van ieder jaar en voor je zomervakantie in jouw agenda dat het tijd is om je wachtwoorden te checken.  

Twee staps verificatie

Een andere belangrijke methode voor het versterken van de beveiliging van je online accounts is het gebruik van twee-staps verificatie (ook wel "twee-factor authenticatie" genoemd). Dit is een proces waarbij naast een wachtwoord, een extra stap wordt toegevoegd om je identiteit te verifiëren. Dit kan bijvoorbeeld een code zijn die naar je telefoon wordt gestuurd, of een verificatie via een app zoals Google Authenticator. Hierdoor kan een hacker niet alleen je wachtwoord stelen en toegang krijgen tot jouw account, maar moet ook in het bezit zijn van je telefoon of de authenticatie-app. Dit maakt het veel moeilijker voor hen om uw account te hacken en geeft een extra beschermlaag. Veel bedrijven en services ondersteunen tegenwoordig deze methode, dus is het aan te raden om deze optie te activeren voor uw belangrijke accounts.

Houdt er wel rekening mee dat zelfs als je een sterk wachtwoord gebruikt, er nog steeds risico is op hacking, dus het is ook belangrijk om uw accounts regelmatig te controleren op verdachte activiteiten en maak gebruik van twee staps verificatie.  

Lees ook

Microsoft 365
7/21/2023
Wat is Viva Goals?

In deze blog lees je over goal-tracking in Microsoft Teams met Viva Goals.

Slimmer werken
6/27/2023
Het optimaliseren van Bedrijfsprestaties met Power BI

In deze blog zullen we ontdekken hoe Power BI-dashboards kunnen bijdragen aan het creëren van overzichtelijke doelen.

Slimmer werken
6/22/2023
Efficiënt werken met Microsoft OneNote

In dit artikel lichten we toe wat One Note is en hoe je deze applicatie kunt inzetten om productiever te werken.