Hoe herken ik phishing mail?

Hoe herken ik phishing mail?

DATUM
4/24/2023
CATEGORIE
Security

Phishingmails zijn neppe e-mails die worden verstuurd door cybercriminelen met als doel om gevoelige informatie te verkrijgen van de ontvanger. Deze informatie kan variëren van inloggegevens tot creditcardnummers. Het is belangrijk om te weten hoe je phishingmails kunt herkennen en wat je moet doen als je er een ontvangt. Daarom vertellen we je in dit artikel waar je phisingmail aan kunt herkennen.

Hoe herken je een phishingmail?

Er zijn een aantal kenmerken die een phishingmail kunnen verraden:

  1. De afzender is niet bekend: Phishingmails worden vaak verstuurd vanuit een onbekend e-mailadres of een e-mailadres dat lijkt op een bekend bedrijf of persoon. Kijk dus goed naar het e-mailadres van de afzender.
  2. De inhoud van de e-mail is verdacht: Als de inhoud van de e-mail ongebruikelijk is, of als de e-mail je vraagt om persoonlijke informatie te delen, dan is de kans groot dat het om een phishingmail gaat. Phishingmails kunnen ook taal- of grammaticafouten bevatten.
  3. De e-mail bevat een link: Phishingmails bevatten vaak links die je vragen om in te loggen op een website. Deze links leiden vaak naar neppe websites die eruitzien als echte websites. Als je twijfelt of een link veilig is, klik er dan niet op.

Wat moet je doen als je een phishingmail ontvangt?

Als je een phishingmail ontvangt, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om jezelf te beschermen. Hier vindt je ons artikel over de te nemen stappen wanneer je een phishingmail hebt ontvangen.

  1. Klik niet op links: Klik niet op links in de e-mail, vooral niet als ze vragen om persoonlijke informatie te delen.
  2. Verwijder de e-mail: Verwijder de e-mail direct uit je inbox en verwijder deze ook uit je prullenbak.
  3. Meld de e-mail: Meld de e-mail als phishingmail bij het bedrijf waarvan de oplichters zich voordoen. Dit kan bijvoorbeeld bij de bank, het sociale media platform of de webwinkel zijn.
  4. Scan je computer: Scan je computer op virussen en malware om er zeker van te zijn dat je niet geïnfecteerd bent geraakt.
  5. Pas op voor verdachte e-mails: Blijf alert en pas op voor verdachte e-mails in de toekomst. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn dan om het risico te nemen.

Phishingmails zijn een reëel gevaar en het is belangrijk om te weten hoe je ze kunt herkennen en wat je moet doen als je er een ontvangt. Wees voorzichtig en bescherm jezelf tegen deze vorm van oplichting. Twijfel je over de echtheid van een mail? Neem gerust contact met ons op.

Lees ook

Microsoft 365
7/21/2023
Wat is Viva Goals?

In deze blog lees je over goal-tracking in Microsoft Teams met Viva Goals.

Slimmer werken
6/27/2023
Het optimaliseren van Bedrijfsprestaties met Power BI

In deze blog zullen we ontdekken hoe Power BI-dashboards kunnen bijdragen aan het creëren van overzichtelijke doelen.

Slimmer werken
6/22/2023
Efficiënt werken met Microsoft OneNote

In dit artikel lichten we toe wat One Note is en hoe je deze applicatie kunt inzetten om productiever te werken.