Hoe werkt een firewall

8/2/2022
Security

Het internet zit vol met schadelijke data zoals virussen en malware. Een firewall houdt ongeautoriseerde toegang tegen door ingaand en uitgaand dataverkeer te filteren. Maar hoe werkt een firewall, en biedt het voldoende bescherming?

Hoe werkt een firewall

Je kunt de werking van een firewall vergelijken met de douane; extern dataverkeer komt binnen via poorten, de firewall keurt het dataverkeer, laat deze binnen of weigert deze op basis van access control lists. Dit zijn regels gebaseerd op adressen, poorten, domeinnamen, programma’s, protocollen en zoekwoorden.

Wanneer data veilig is, mag deze jouw systeem binnen. Wanneer de data niet aan de access control list voldoet, wordt de toegang geweigerd. Er zijn verschillende soorten firewalls met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Zo bestaat er de software firewall, de hardware firewall en de firewall in de Cloud.

• Software firewall: voor gebruik op één computer is de software firewall een goede optie.
  • Hardware firewall: een hardware firewall is een soort router die inkomende data inspecteert. Het nadeel van een hardware firewall is dat aanvallen van binnenuit mogelijk zijn en ze geen meerdere verbindingen tegelijk aankunnen.
  • Cloud-based firewall: deze vorm van firewalls zijn geschikt voor bedrijven die hun netwerk willen uitbreiden. Groeiend netwerkverkeer is makkelijker te beheren in de Cloud dan met software of hardware.

Een voorbeeld van een Cloud-based firewall is Azure Firewall van Microsoft. Azure Firewall ontsleutelt uitgaand verkeer, voert de vereiste beveiligingscontroles uit en versleutelt vervolgens het verkeer naar de bestemming. Je kunt real-time waarschuwingen instellen en verkeer van-en-naar bekende schadelijke IP-adressen en domeinen weigeren.

Microsoft Defender

Naast het gebruik van een firewall, gebruiken we bij NVBIT ook virusscanners om jouw systemen veilig te houden. Dit doen we met Microsoft Defender:

Microsoft Defender is een virusscanner die staat geïnstalleerd op computers die bij ons in beheer zijn. De standaardversie is gratis en voor iedereen beschikbaar. Daarnaast bieden wij onze klanten met een Business Premium-account de volledige versie van Microsoft Defender. Deze is gekoppeld aan jouw e-mailadres, zodat op welk apparaat je ook inlogt, deze wordt beschermd. Met de premiumversie van Defender kunnen we meer optimaliseren en beheren voor de gehele organisatie. Het geeft ons inzichten in veiligheidsrisico’s van aangesloten apparaten. Zo beschermen we jouw organisatie, ook op afstand.

Wil jij ook overstappen naar de premiumversie van Microsoft Defender om jouw organisatie te beschermen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.