Mijn computer is traag, wat kan ik doen?

11/1/2022
Slimmer werken

Een trage computer kan zelfs de eenvoudigste klusjes tot een heel gedoe maken. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om jouw pc te versnellen en de prestaties ervan te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je een trage computer kunt repareren en hoe je kunt voorkomen dat deze op de lange termijn nog trager wordt.

Waarom is mijn computer zo traag?

Er zijn verschillende factoren die een trage pc kunnen veroorzaken. Het besturingssysteem moet de bronnen van je computer beheren (geheugen, schijfruimte, verwerkingskracht) tussen alle programma's die erop draaien, dus er zijn een groot aantal dingen die de prestaties van jouw computer kunnen verminderen. De belangrijkste oorzaken van een trage computer komen meestal neer op een inefficiënt gebruik van de bronnen van de pc.

Hier zijn enkele van de dingen die ervoor kunnen hebben gezorgd dat je computer zo traag is geworden:

• Een tekort aan RAM (Random Access Memory)
  • Geen schijfruimte meer (HDD of SSD)
  • Oude of gefragmenteerde harde schijf
  • Te veel achtergrondprogramma's
  • Te veel opstartprogramma's
  • Achterstand in Windows of driver updates
  • Malware of virussen
  • Speciale effecten en visuele functies

Hoe maak ik mijn computer sneller?

De computer opnieuw opstarten

Als de snelheid van jouw computer niet is wat hij zou moeten zijn, is het eerste wat je kunt proberen de computer opnieuw op te starten.

Het besturingssysteem wijst ruimte in het RAM toe voor programma's wanneer deze op je computer worden uitgevoerd. Jouw RAM zal uiteindelijk vol raken, waardoor de computer langzamer wordt omdat het besturingssysteem in plaats daarvan het wisselbestand gaat gebruiken.

Het wisselbestand is een bestand op jouw schijf dat je besturingssysteem gebruikt voor gegevens die momenteel door programma's worden gebruikt, wanneer jouw RAM (dat normaal voor dat doel wordt gebruikt) ruimte tekort komt. Aangezien harde schijven en zelfs de veel snellere SSD's langzamer zijn dan RAM, zal de computer aanzienlijk vertragen wanneer hij zijn toevlucht neemt tot het gebruik van het wisselbestand.

Gewoon programma's sluiten die op de computer draaien helpt, maar de computer opnieuw opstarten zorgt er ook voor dat hij op een aantal andere manieren wordt ververst. Het zorgt ervoor dat programma's niet op de achtergrond blijven draaien, maakt het mogelijk Windows-updates te installeren, en kan een aantal bugs verhelpen waar je misschien last van hebt, zoals geheugenlekken, die ervoor zorgen dat programma's veel meer RAM opslokken dan nodig is.

Als je merkt dat toepassingen automatisch opstarten nadat je jouw computer opnieuw hebt opgestart, kunnen de prestaties van jouw pc te lijden hebben onder opstartprogramma's. Hier vertellen we later in dit artikel meer over.

Maak uw harde schijf schoon
Wanneer het geheugen van jouw harde schijf vol is, vertraagt dit je computer omdat het besturingssysteem niet genoeg vrije ruimte heeft om adequaat te werken. Jouw besturingssysteem heeft ruimte nodig om het wisselbestand te gebruiken, fragmentatie te voorkomen en tijdelijke bestanden aan te maken.

Om ervoor te zorgen dat jouw computer niet traag wordt door een volle harde schijf, moet je ervoor zorgen dat er minstens 500MB (megabytes) schijfruimte beschikbaar is. Je kunt controleren hoeveel vrije ruimte je hebt door Bestandsbeheer te openen en op 'Deze pc' te klikken in de linker navigatiebalk. Het hoofdschijf heet normaal gesproken 'Windows (C:)', maar als je andere schijven hebt, kun je in dit scherm ook zien hoeveel ruimte ze hebben

Zelfs als je meerdere schijven hebt, kun je er het beste voor zorgen dat elke afzonderlijke schijf een buffer van 500 MB heeft, zodat het besturingssysteem de bestanden op de schijf beter kan beheren.

Hier zijn enkele tips om de schijf op te schonen en de prestaties van jouw pc te verbeteren:

Leeg de prullenbak.

Bestanden stapelen zich op in de prullenbak wanneer je jouw pc gebruikt, dus door deze af en toe te legen kun je de prestaties van jouw computer op peil houden. Dubbelklik op het pictogram van de prullenbak op het bureaublad, klik met de rechtermuisknop en selecteer 'Prullenbak legen'. Je kunt ook met de rechtermuisknop op het prullenbakpictogram zelf klikken.

Verwijder ongewenste programma's.

Programma's die je niet wilt of nodig hebt, kunnen ruimte op de harde schijf innemen en uw pc vertragen. Om ze te verwijderen open je het Configuratiescherm via de zoekbalk van Windows (toegankelijk via het Windows-pictogram linksonder op het scherm) en klik op 'Een programma verwijderen' onder de kop Programma's. Gebruik het venster dat opent om programma's te verwijderen die je niet nodig hebt.

Programma's van derden, zoals gebundelde games en camera-apps, kunnen normaal gesproken veilig worden verwijderd. Maar als iets Microsoft of 'driver' in de naam heeft, is het misschien een goed idee om het programma te Googelen en te controleren wat het doet voordat je het verwijdert, zodat je niet per ongeluk iets verwijdert dat je besturingssysteem nodig heeft om te functioneren.

Schoon de map Downloads op.

Open File Explorer en selecteer Downloads in de Quick Access-balk links. Verplaats de bestanden die je nog nodig hebt naar de juiste mappen, zoals Documenten, en verwijder de rest. Als je deze map niet regelmatig opschoont, hopen de bestanden die je van internet downloadt zich op, waardoor ze ruimte innemen op de harde schijf en je pc vertragen.

Zoek en verwijder tijdelijke bestanden.

Dit zijn bestanden die programma's en het besturingssysteem gebruiken om tijdelijke gegevens op te slaan, zoals bestanden die programma's downloaden bij het installeren van updates. Na verloop van tijd kunnen tijdelijke bestanden veel ruimte innemen op de harde schijf. Tijdelijke bestanden kunnen vrij lastig te vinden zijn, omdat ze meestal in verborgen mappen staan, en het is moeilijk om te weten wat veilig is om te verwijderen.

U kunt de hoofdmap met tijdelijke bestanden openen door alle geopende programma's af te sluiten, op de Windows-toets + R te drukken, %TMP% in te typen en op 'OK' te klikken. Je krijgt dan een map te zien die de meeste tijdelijke bestanden op jouw computer bevat, maar er kunnen ook bestanden in staan die programma's nog gebruiken en die je beter niet kunt verwijderen.

Wis de cache en cookies van je webbrowser.

De cache (webpagina's die jouw browser opslaat om sneller te kunnen surfen) en cookies (gegevens die op jouw computer worden opgeslagen door websites die je bezoekt) bouwen zich op terwijl je surft, en tenzij je ze regelmatig wist, kunnen ze veel ruimte innemen op jouw schijf.

Cookies uit browser verwijderen

Als je nog steeds moeite hebt om ruimte te maken op je harde schijf, overweeg dan om je bestanden en documenten op te slaan in de Cloud om ruimte vrij te maken op je eigen schijf. Diensten als Google Drive, Dropbox en OneDrive bieden allemaal een paar GB (gigabytes) gratis opslagruimte, met de optie om tegen een maandelijkse vergoeding te upgraden naar TB (terabytes) aan opslagruimte.

Met deze diensten kun je niet alleen je harde schijf ontdoen van gegevens en de prestaties van je computer verbeteren, maar je hebt ook toegang tot je bestanden vanaf elke computer of telefoon met een internetverbinding.

U kunt ook een programma zoals CCleaner gebruiken om de prullenbak, map Downloads, tijdelijke bestanden en jouw browsercache en cookies in één keer op te ruimen, zodat je snel ruimte vrijmaakt op jouw harde schijf en de prestaties van jouw pc verbetert.

Defragmenteer uw harde schijf

Wanneer je ruimte vrijmaakt op jouw harde schijf, komt deze niet in een grote pot met vrije ruimte terecht, maar blijft deze als een fragment achter op de plaats waar de verwijderde gegevens waren opgeslagen. Na een tijdje vult de harde schijf zich en begint de kleine vrije fragmenten op te gebruiken. Dit kost jouw computer meer tijd.

Defragmenteren - of defragmenteren - van je harde schijf organiseert de ongeorganiseerde stukjes gegevens op jouw harde schijf in gemakkelijk toegankelijke en geordende blokken. Als jouw pc na verloop van tijd trager is geworden, kan defragmenteren helpen om hem sneller te maken. Met name programma's met grote bestanden (video-editors, games, enz.) veroorzaken fragmentatie van jouw harde schijf en defragmentatie verbetert hun prestaties.

Schakel achtergrondprogramma's uit

Een trage computer wordt vaak veroorzaakt door te veel programma's die tegelijkertijd draaien, waardoor ze rekenkracht opeisen en de prestaties van de pc afnemen. Sommige programma's blijven op de achtergrond draaien, zelfs nadat je ze hebt afgesloten, of starten automatisch op wanneer je jouw computer opstart.

Om te zien welke achtergrondprogramma's op jouw pc draaien en hoeveel geheugen en rekenkracht ze in beslag nemen, open je Taakbeheer. Dit kun je doen door CTRL+ALT+DELETE te in te drukken.

Dit waren een aantal tips om jouw trage computer hopelijk wat sneller te maken. Is jouw computer na het uitvoeren van deze stappen nog steeds traag? Neem dan gerust contact met ons op, dan geven wij je passend advies.