Microsoft Viva

Wat is Microsoft Viva?

DATUM
6/7/2022
CATEGORIE
Microsoft 365

Microsoft Viva bestaat uit vier slimme tools – Connections, Insights, Topics en Learning. Hiermee blijf je beter verbonden met jouw organisatie. Waar het bij Viva Connections draait om de verbetering van de communicatie tussen jou en je collega’s, gaat het bij Viva Insights om inzicht in het sociale welzijn van je team. Microsoft Viva is een uitstekende tool voor organisaties die hybride werken, met focus om het welzijn van de medewerkers.

Viva Insights

Viva Insights helpt thuiswerkers privé-tijd in te plannen voor eigen werkzaamheden zonder contact met collega’s te verliezen.

Ook managers profiteren van Viva Insights. Zij verkrijgen via Viva Insights data-gedreven inzichten (met bescherming van privacy van gebruikers) en aanbevelingen om de gezondheid en successen van hun teams te bevorderen. Insights waarschuwt managers wanneer de kans op een burn-out dreigt bij een team. Dit op basis van schermtijd en workload. Veel thuiswerkers geven tijdens de lunch door te werken en ook na werktijd nog projecten al te willen ronden. Doordat de lijn tussen werk en privé vervaagt is het belangrijk dat managers waakzaam zijn voor het welzijn van haar team.

Ook worden aanbevelingen getoond op basis van het werk gedrag die teams helpen om beter te kunnen focussen. Bijvoorbeeld door het uitschakelen van meldingen, blokkeren van tijd in de agenda en het stellen van dagelijkse prioriteiten zodat medewerkers zich optimaal kunnen focussen. 

Viva Topics

Om te voorkomen dat bepaalde taken bij één persoon terechtkomen vanwege de kennis die alleen deze persoon binnen het bedrijf bezit, ontwikkelde Microsoft Viva Topics. Topics werkt als een soort Wikipedia voorjouw organisatie. De slimme AI tool binnen Topics ordent de kennis, expertise en documentatie binnen jouw team en categoriseert dit in relevante onderwerpen zoals; producten, projecten, klanten en processen.

Viva Learning

Een onderzoek van LinkedIn toont aan dat 94% van de medewerkers langer in bedrijf zou blijven werken wanneer het meer investeert in hun leer-en ontwikkelingsproces. Viva Learning helpt organisaties om continuleren een onderdeel te maken van bedrijfscultuur.

Viva Learning is een platform binnen Microsoft Teams. Medewerkers krijgen inzicht in leermateriaal en opleidingspaden binnen een organisatie. Naast eigen leermateriaal wordt inhoud gebundeld van LinkedIn Learning en Microsoft Learn. Zo blijft kennis binnen jouw organisaties zich ontwikkelen.

Viva Connections

Ook nu het thuiswerkadvies is opgeheven kiezen veel organisaties nog voor (gedeeltelijk) thuiswerken. Maar liefst 60 procent van de geïnterviewde thuiswerkers gaf tijdens de pandemie aan zich minder verbonden te voelen met de organisatie waarvoor ze werken. Om dit tegen te gaan ontwikkelde Microsoft Viva Connections.

Viva Connections gebruik je via Teams en biedt een centraal toegangspunt voor interne communicatie en betrokkenheid van medewerkers. Viva Connections zet Microsoft 365 en SharePoint in om een omgeving voor medewerkers te creëren. Managers kunnen via personeelsmeetings gemakkelijk contact leggen met hun medewerkers. In Connections vind je een persoonlijk dashboard met alle relevante informatie en bedrijfsnieuws.

Lees ook

Slimmer werken
9/29/2022
Productiever werken met Microsoft 365

Maak volledig gebruik van jouw Microsoft 365 abonnement en ontdek alle productiviteitsapps.

Slimmer werken
9/22/2022
Balans in hybride werken met MyAnalytics

Microsoft MyAnalytics helpt je jouw takenlijst af te werken door het instellen van focustijd.

Security
9/14/2022
Cyber Security eisen voor het MKB in 2023

In 2023 gaat een nieuwe Europese Cyber Security-richtlijn in. Deze Europese wetgeving zal invloed hebben op MKB bedrijven.