Werk veilig en blijf up-to-date

3/13/2023
Security

Waarschijnlijk ben je bekend met die kleine pop-upvensters die je vertellen dat er software-updates beschikbaar zijn voor je computer. Misschien klik je op de knop "Herinner me later". Wij raden je echter aan om dit niet te doen. In dit artikel vertellen we je waarom het belangrijk is om updates direct uit te voeren wanneer deze beschikbaar zijn.

Het belang van software-updates

Software-updates zijn essentieel voor digitale veiligheid en cyberbeveiliging. Hoe sneller je je apparaten bijwerkt, hoe sneller je er zeker van kunt zijn dat ze veilig zijn - althans, tot de volgende update. Er zijn verschillende redenen waarom software-updates zo belangrijk zijn, en we zullen ze hieronder met je delen.

Nieuwe functies

Software-updates bieden tal van voordelen, zoals het repareren van beveiligingslekken die zijn ontdekt, het repareren of verwijderen van computerbugs, en het toevoegen van nieuwe functies aan je apparaten, terwijl verouderde functies worden verwijderd.

Updates dichten beveiligingslekken

Updates dichten beveiligingslekken, ook wel bekend als kwetsbaarheden in software. Een softwarekwetsbaarheid is een veiligheidslek of -zwakte in een softwareprogramma of besturingssysteem. Hackers kunnen van het zwakke punt profiteren door code te schrijven die op het zwakke punt is gericht. De code wordt verpakt in malware - kwaadaardige software.

Soms kan een exploit je computer infecteren zonder dat je iets hoeft te doen, behalve een gevaarlijke website te bezoeken, een gecompromitteerd bericht te openen of geïnfecteerde media af te spelen. Wat gebeurt er dan? De malware kan gegevens stelen die op je apparaat zijn opgeslagen, of de aanvaller kan de controle over jouw computer krijgen en jouw bestanden versleutelen. Software-updates bevatten vaak softwarepatches die de beveiligingslekken afdekken om hackers buiten te houden.

Software-updates beschermen je gegevens

Je bewaart waarschijnlijk veel documenten en persoonlijke informatie op je apparaten. Jouw persoonlijk identificeerbare informatie, van e-mails tot bankrekeninggegevens, is waardevol voor cybercriminelen. Ze kunnen deze informatie gebruiken om misdaden in jouw naam te plegen of deze op het dark web verkopen zodat anderen misdaden kunnen plegen. Bij een ransomware-aanval kunnen ze je gegevens versleutelen.

Bescherm complete systemen

Cyberbeveiliging draait niet alleen om jou, maar ook om andere gebruikers. Als jouw apparaat een virus krijgt, kun je dit doorgeven aan je vrienden, familie en zakenrelaties. Daarom is het belangrijk om je software en systemen up-to-date te houden.

Werk met de nieuwste en beste software

Updates patchen niet alleen beveiligingslekken, maar kunnen ook nieuwe functies toevoegen en bestaande verbeteren. Je softwareprogramma kan bijvoorbeeld een nieuwe impuls van stabiliteit krijgen, waardoor het niet meer crasht, of een update kan de prestaties van het programma verbeteren, waardoor het sneller wordt.

Wanneer er een update beschikbaar is, is het belangrijk om eerst te denken aan de nieuwe functies en cyberveiligheid die het kan bieden. Als het nodig is, plan de update dan buiten werktijd in. Maar sla het in ieder geval niet over.