Hoe maak ik veilig gebruik van openbare wifi-netwerken?

12/23/2022
Security

Openbare wifi-netwerken zijn een handig middel om verbinding te maken met het internet wanneer je onderweg bent, maar het gebruik ervan kan ook risico's met zich meebrengen als je niet voorzichtig bent. Openbare wifi-netwerken kunnen gemakkelijk worden gehackt door cybercriminelen. Als je verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk, is het belangrijk om te weten dat je gegevens kwetsbaar zijn voor onbevoegde toegang.

Cybercriminelen kunnen proberen om toegang te krijgen tot je gegevens door middel van technieken zoals man-in-the-middle-aanvallen. Hierbij  proberen ze om tussen jou en het wifi-netwerk te komen om zo toegang te krijgen tot je gegevens. Bovendien kunnen openbare wifi-netwerken worden gebruikt door cybercriminelen om malware te verspreiden, wat kan leiden tot beschadiging van je apparaat en verlies van persoonlijke gegevens. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van openbare wifi-netwerken en te overwegen om extra beveiliging te gebruiken, zoals een virtueel privénetwerk (VPN). Daarom deken we enkele belangrijke dingen om te weten over het gebruik van openbare wifi-netwerken:

1. Vermijd het gebruik van openbare wifi-netwerken voor vertrouwelijke activiteiten. Als je op een openbaar wifi-netwerk verbinding maakt, is het belangrijk om te weten dat je gegevens kunnen worden gezien door andere gebruikers van het netwerk. Vermijd het inloggen op financiële accounts of het versturen van vertrouwelijke informatie via openbare wifi-netwerken.
  2. Gebruik een virtueel privénetwerk (VPN). Een VPN versleutelt je internetverbinding en biedt extra beveiliging wanneer je verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk. Dit kan helpen om te voorkomen dat hackers toegang hebben tot je gegevens.
  3. Maak geen gebruik van openbare computers in openbare ruimtes. Als je in een openbare ruimte bent, zoals een bibliotheek of een hotel, is het beter om je eigen apparaat te gebruiken in plaats van een openbare computer. Openbare computers kunnen gemakkelijk worden geïnfecteerd met malware en kunnen ook worden gebruikt om toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens.
  4. Zet het delen van bestanden uit op je apparaat. Als je verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk, kan het delen van bestanden op je apparaat ervoor zorgen dat je gegevens toegankelijk zijn voor andere gebruikers van het netwerk. Zet het delen van bestanden uit voordat je verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk om ervoor te zorgen dat je gegevens niet per ongeluk worden gedeeld.

Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn wanneer je verbinding maakt met openbare wifi-netwerken. Wil je vertrouwlijke informatie delen? Dan kun je gebruik maken van een wifiverbinding via de hotspot op je mobiele telefoon. Volg deze stappen om verbinding te maken:

1. Ga naar de instellingen op je mobiele telefoon en selecteer "mobiele hotspot" of "personenhotspot".
  2. Activeer de hotspot-functie door het aan te vinken of door op de knop "aan" te drukken.
  3. Geef je hotspot een naam en stel een wachtwoord in. Dit wachtwoord zal nodig zijn voor andere apparaten om verbinding te maken met je hotspot.
  4. Zorg ervoor dat wifi is ingeschakeld op het apparaat dat je wilt verbinden met de hotspot. Zoek naar beschikbare wifi-netwerken en selecteer de naam van je hotspot.
  5. Voer het wachtwoord in dat je hebt ingesteld voor je hotspot en klik op "verbinden". Je apparaat zou nu verbinding moeten maken met de hotspot van je mobiele telefoon.

Houd er rekening mee dat het gebruik van de hotspot-functie op je mobiele telefoon kan leiden tot extra datagebruik, afhankelijk van je mobiele abonnement. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg data hebt op je mobiele abonnement voordat je de hotspot-functie gebruikt.

Wees je bewust van de wifi-netwerken die je gebruikt en die data die je deelt. Met het gebruik van een VPN kun je jezelf beter beveiligen, en werken waar je vandaan wil.