Wat is een VPN en hoe werkt het?

10/20/2022
Security

VPN staat voor "virtual private network" - en zorgt dat je online privé kunt blijven.  Een VPN brengt een veilige, versleutelde verbinding tot stand tussen jouw computer en het internet. Het biedt een privétunnel voor je gegevens en communicatie. . Handig voor wanneer je remote werkt en afhankelijk bent van openbare netwerken. Maar hoe werkt een VPN? In dit artikel lichten we dit toe.

Het internet is als het ware een snelweg waar verschillende voertuigen op rijden. Wanneer je een website bezoekt, rijdt je als het ware naar een locatie waar je (online) aankopen doet, of ergens het nieuws leest, spelletjes doet of aan het werk bent. Wanneer je in jouw auto rijdt ben je zichtbaar voor alle andere weggebruikers. Iemand kan je volgen en zien waar je naartoe gaat en wat je daar doet. Zo kan iemand achterhalen waar jij je meeste tijd doorbrengt omdat je online traceerbaar bent. Een VPN is een privétunnel; je kunt overal naartoe waar je heen wilt, alleen niemand kan jou zien rijden. Dit doet een VPN door jouw verbinding te versleutelen en je IP-adres te verbergen.

Wat verbergt een VPN?

VPN's werken op het niveau van het besturingssysteem. Ze leiden jouw weg om via andere servers. Dat betekent dat al jouw online verkeer, samen met je fysieke locatie verborgen blijft terwijl je op het web surft. Wanneer je een website bezoekt via een VPN-server, wordt de bron van de verbinding weergegeven als een van de vele VPN-routers (een proxyserver genoemd) en niet je eigen server. De eigenaren van de site en anderen die je proberen te volgen, kunnen dus niet afleiden wie je bent. Of u nu veilig wilt blijven op openbare Wi-Fi, je online bankgegevens wilt beschermen of jouw locatie wilt verbergen voor contentproviders en adverteerders, een VPN houdt je privé.

Hoe werken VPN's?

Het Virtual Private Network werd voor het eerst ontwikkeld door Microsoft in 1996 als een manier voor werknemers op afstand om veilig toegang te krijgen tot het interne netwerk van het bedrijf. Toen het de productiviteit van het bedrijf verdubbelde, begonnen andere bedrijven de praktijk over te nemen. Bedrijfs-VPN's die werken op afstand mogelijk maken, zijn nu een standaardonderdeel van het wereldwijde bedrijfslandschap. De ontwikkelaars zagen ook een oplossing voor de consument die verbinding willen maken met het wereld wijde web. VPN's zijn nu de hoeksteen van online privacy in de consumentensector.

Wat doet een VPN?

In plaats van je internetverkeer (bijvoorbeeld je online zoekopdrachten, uploads en downloads) rechtstreeks naar jouw internetprovider (ISP) te sturen, leidt een VPN het verkeer eerst via een VPN-server. Op die manier lijkt het dat jouw gegevens die uiteindelijk naar het internet worden verzonden, afkomstig zijn van de VPN-server en niet van jouw persoonlijke apparaat.

Zonder VPN is jouw IP-adres (een speciaal nummer dat uniek is voor jouw thuisnetwerk) zichtbaar voor het web. Een VPN maskeert jouw IP-adres door als tussenpersoon op te treden en je verkeer om te leiden. Het voegt ook encryptie toe, of een tunnel rond jouw identiteit wanneer je verbinding maakt. De combinatie van de VPN-server en de versleutelingstunnel zorgt ervoor dat jouw ISP onzichtbaar blijft voor overheden, hackers.

Hoe werkt de versleutelingstunnel?

Encryptie is een methode om data te veranderen in een onleesbare van code. Een sleutel, of decryptor, ontcijfert de tekst en maakt er weer leesbare informatie van. Wanneer je een VPN gebruikt bevatten alleen jouw apparaat en de VPN-provider de ontcijferingssleutel. Iemand anders die toegang wil tot jouw online zoekgedrag, ziet alleen een warboel van tekens.

Er zijn twee basistypen VPN's. Een remote-access VPN stelt gebruikers in staat om verbinding te maken met een ander netwerk, of dat nu het internet is of het interne systeem van hun bedrijf, via een privé-coderingstunnel.

Het andere type, een site-to-site VPN, wordt ook wel een router-to-router VPN genoemd. Dit type VPN wordt meestal gebruikt binnen bedrijfsomgevingen, met name wanneer een onderneming hoofdkantoren heeft op verschillende locaties. Het site-to-site VPN creëert een gesloten, intern netwerk waar de verschillende locaties allemaal met elkaar kunnen verbinden. Dit staat bekend als een intranet.

Waarom een VPN gebruiken?

Waarom zou je gebruikmaken van een VPN? Er zijn verschillende belangrijke redenen waarom je een VPN nodig hebt, waarbij de twee belangrijkste doelen privacy en toegang zijn.

Openbare Wi-Fi-netwerken, zoals die in coffeeshops, luchthavens en andere openbare ruimten, zijn riskant. Wanneer een hacker op hetzelfde netwerk is aangesloten kan deze al jouw activiteiten inzien. Een VPN werkt als een onzichtbaarheidsmantel, verbergt alles wat je op je telefoon of computer doet en beschermt je zelfs tegen (sommige vormen van) cyberaanvallen.

En waarom zou je thuis een VPN gebruiken? Met VPN's kun je je ook verbergen voor je internet service provider (ISP), overheden en adverteerders zodat je censuur, prijsdiscriminatie en geo-blokkades op media kunt vermijden. Ook wordt een VPN gebruikt om content te zien die niet beschikbaar is in een bepaald land. Zo hebben sommige streamingdiensten series of films voor bepaalde landen. Met een VPN kun je aangeven vanuit welk land je wil kijken, om jouw favorite film te bekijken wanneer deze niet in de Nederlandse versie beschikbaar is.

Versla prijsdiscriminatie: Prijsdiscriminatie kan je op twee manieren treffen. Een daarvan is door je locatie: mensen in grote steden hebben hogere kosten van levensonderhoud en dus hogere inkomens. Slimme bedrijven weten dit en programmeren hun sites zo dat gebruikers in die gebieden een hogere prijs voor goederen, zoals vliegtickets, te zien krijgen.

De andere manier waarop je prijsdiscriminatie kunt ervaren is dat jouw internetprovider je aankopen en voorkeuren volgt. Als de ISP weet dat je regelmatig een bepaald product koopt, kan hij de fabrikant van dat product jouw informatie verkopen, en kan de prijs van dat product voor u omhoog gaan, omdat ze weten dat je het gaat kopen. Denk maar aan het boeken van een hotel, wanneer je op verschillende sites zoekt naar een hotelkamer, kan het zijn dat de prijs omhoog schiet wanneer je het hotel de volgende dag wilt boeken. De privacy en anonimiteit van een VPN houdt je vrij van dit soort targeting.

Een VPN beschermd jouw online data en zorgt dat je anoniem over het web kunt surfen. Vragen over het gebruik van een VPN? Onze cyberveiligheid-experts vertellen je er graag meer over. Neem gerust contact met ons op.