Veilig thuiswerken

5/16/2023
Security

Werk je vaak vanuit huis en gebruik je openbare wifi-netwerken wanneer je onderweg bent? Dan is het belangrijk om je thuisnetwerk en mobiele apparaten te beveiligen tegen cyberaanvallen. Hier zijn enkele tips om jezelf te beschermen en veilig te werken tijdens het remote werken.

Thuisnetwerk beveiligen

1. Wijzig de standaard gebruikersnaam en wachtwoord van je router

Standaard gebruikersnamen en wachtwoorden zijn gemakkelijk te raden en maken het voor hackers gemakkelijker om toegang te krijgen tot jouw netwerk. Wijzig deze in iets dat moeilijker te raden is en zorg ervoor dat het wachtwoord minstens 12 tekens bevat, inclusief cijfers, letters en symbolen.

1. Gebruik sterke encryptie

Zorg ervoor dat je router gebruikmaakt van WPA2-encryptie en dat de firmware up-to-date is. Dit zorgt ervoor dat je netwerk veiliger is en dat hackers geen toegang hebben tot jouw gegevens.

1. Schakel de gastmodus uit

De gastmodus van je router kan handig zijn voor bezoekers, maar het kan ook een beveiligingsrisico vormen. Schakel deze modus uit als je deze niet gebruikt.

1. Gebruik een antivirusprogramma

Installeer een antivirusprogramma op alle apparaten die verbinding maken met je thuisnetwerk, zoals laptops, tablets en smartphones. Dit zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen virussen en malware.

Veilig werken op openbare wifi

1. Gebruik een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) versleutelt al jouw internetverkeer en beschermt je gegevens tegen hackers en andere bedreigingen. Zorg ervoor dat je een betrouwbare VPN-service gebruikt voordat je verbinding maakt met openbare wifi.

1. Vermijd het gebruik van gevoelige informatie op openbare wifi

Vermijd het gebruik van gevoelige informatie zoals bankgegevens en wachtwoorden op openbare wifi-netwerken. Als je deze informatie toch moet gebruiken, gebruik dan alleen websites met HTTPS-beveiliging en controleer of het slotpictogram in de adresbalk wordt weergegeven.

1. Schakel de automatische verbinding uit

Zet de automatische verbinding naar openbare wifi-netwerken uit, zodat je niet automatisch verbinding maakt met een onveilig netwerk. Handmatig verbinding maken met een beveiligd netwerk is een veiligere optie.

1. Zorg voor een firewall

Een firewall kan helpen bij het blokkeren van ongewenste verbindingen van en naar jouw apparaat. Zorg ervoor dat je firewall is ingeschakeld en up-to-date is.

Veilig remote werken, de standaard van vandaag

Het is belangrijk om jouw thuisnetwerk te beveiligen en veilig te werken op openbare wifi-netwerken om jezelf te beschermen tegen cyberaanvallen. Door deze tips te volgen, kun je jouw online beveiliging verbeteren en veilig remote werken. Advies nodig over jouw thuiswerk-situatie? Neem gerust contact met ons op.